Μήπως όταν λείπει ο γάτος (εσείς) χορεύουν τα ποντίκια (ο αγαπημένος σας τετράποδος φίλος), με κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή του; Προβλέψτε τους κινδύνους που καραδοκούν εντός και εκτός σπιτιού και εξασφαλίστε στον πιστό σας σύντροφο "παιδικά ανέμελα χρόνια", χωρίς λάθη, που μπορεί να αποβούν μοιραία. Σας παραθέτω την παρακάτω ιστορία όπως ακριβώς μου τη διηγήθηκαν στο τηλέφωνο:

 

"…Έχω την Τρίκι, ένα 4μηνο, ημίαιμο θηλυκό. Μια μέρα την είχα αφήσει μόνη της στο σπίτι και είχα ξεχάσει ανοιχτή την πόρτα του μπαλκονιού. Εγώ πήγα και κάθισα στο καφέ που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σπίτι μου. Η Τρίκι βγήκε έξω, πέρασε μέσα από τα κάγκελα του μπαλκονιού, πήδηξε πάνω στην τέντα του καφέ και εκεί άρχισε να κάνει βόλτες. Εννοείται από κάτω γινόταν πανικός".

 

Ήταν το κορυφαίο κατόρθωμα της Τρίκι και η αφορμή να ξεκινήσει εκπαίδευση.

Αυτό είναι ένα από τα πιο αστεία συμβάντα που έχω ακούσει και ευτυχώς όχι μοιραίο για την Τρίκι.

  • Αναγνωρίστε και αναλάβετε τις ευθύνες σας

 

Είναι απίστευτα αυτά που μπορεί να κάνει ένα μικρό παιδί ή ένα κουτάβι μέσα σε ένα σπίτι, αν του δοθεί η ευκαιρία. Για τα παιδάκια ας ασχοληθούν άλλοι, εμείς είμαστε εδώ για να ασχοληθούμε με τους τετράποδους φίλους μας. Πρώτα απ' όλα, για ό,τι συμβεί σε ένα κουτάβι την ευθύνη την έχουμε απόλυτα εμείς. Το ζώο δεν έχει την αίσθηση του κινδύνου και είναι λογικό και υγιές να είναι περίεργο και να προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του, βάζοντας τον εαυτό του σε κινδύνους.

Οι συνέπειες από κάποιο ατύχημα που μπορεί να έχει ο σκύλος μας δεν είναι ευχάριστες, ξεκινώντας από μια γαστρεντερίτιδα και μια σοβαρή δηλητηρίαση ως και ένα ξένο σώμα στο έντερό του από κάτι που έφαγε. Επίσης, μπορεί να προκληθεί τραυματισμός ή σπάσιμο σε κάποιο κόκκαλο από χτύπημα ή γιατί σφήνωσε κάπου ή πήδηξε από ψηλά, και σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε και θάνατο.

Πιο ακραία περίπτωση, είναι να πάθει ηλεκτροπληξία από μάσημα καλωδίων και ακόμα πιο σπάνιο, αλλά όχι αδύνατο, να πνιγεί σε πισίνα που δεν είναι περιφραγμένη ή καλυμμένη.

 

  • Αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους εκτός σπιτιού

 

Θα αναφερθούμε πρώτα στους εξωτερικούς χώρους και τους κινδύνους που διατρέχει ένας σκύλος ανήσυχος.

Πρώτα απ' όλα, φυτά, λουλούδια, γλάστρες, ακόμα και χώμα όπου σκορπίζονται παντού. Τα απλωμένα ρούχα προσφέρονται μια χαρά για "επικίνδυνα παιχνίδια", όπως και το φάγωμα των σωλήνων του νερού ή του αυτόματου ποτίσματος. Κίνδυνος υπάρχει και από τα καλώδια του air condition, αν βρίσκονται χαμηλά, όπως επίσης και το κυνήγημα των γατιών.

 

Για να τα αποφύγετε αυτά, περιορίστε όταν λείπετε, το σκύλο σας σε έναν ασφαλή χώρο και αν δεν υπάρχει, διαμορφώστε τον. Αφήστε μέσα μόνο δυο-τρία παιχνίδια δικά του και βγάλτε το κουτάβι από εκεί, μόνο όταν μπορείτε να το επιτηρείτε. Αν δείτε ότι προσπαθεί να κάνει μια ζημιά, κάντε του παρατήρηση με φωνή ή δώστε του ένα παιχνίδι να ασχοληθεί κι αν επιμένει, ταρακουνήστε το λίγο για να μη συνεχίσει.

Αν έχετε κάγκελα, φροντίστε να μην μπορεί να περάσει ανάμεσά τους, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να βγει στο δρόμο ή να πέσει από το μπαλκόνι. Αν βάλετε κάποια προστατευτική σίτα, προσέξτε να μην είναι πλαστική γιατί μπορεί να τη φάει και να "δραπετεύσει", ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα μπαμπού.

 

  • Το ξύλο και γενικά η βία απαγορεύονται!

 

Το μοναδικό που καταφέρνετε είναι να εκτονωθείτε και να τρομάξετε το κουτάβι με την αντίδρασή σας όταν ανοίξετε την πόρτα και δείτε τη ζημιά. Χαλάτε τη σχέση με το σκύλο σας κάθε φορά που επιστρέφετε έξαλλη/ος στο σπίτι φωνάζοντας, με αποτέλεσμα ο σκύλο σας να κρύβεται και σε σας να δημιουργείται η ψευδής εντύπωση ότι κρύβεται επειδή ξέρει ότι έκανε ζημιά.

 

  • Εντός σπιτιού

 

Κίνδυνοι και καταστροφές μέσα στο σπίτι μπορούν να προκληθούν σε χαλιά, μοκέτες κ.ά. και φυσικά σε όλα τα ξύλινα αντικείμενα, τη χαρά του επιπλοποιού! Τα πόδια από τις καρέκλες και τα τραπέζια, ντουλάπες, καναπέδες, πόρτες και κυρίως οι κάσες μοιάζουν σαν να έχουν υποστεί επιδρομή τερμιτών!

 

Επικίνδυνα θεωρούνται επίσης, διακοσμητικά βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χαρτοπετσέτες ακόμα και χαρτιά υγείας.

Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν οι σκύλοι σε αντικείμενα που κρατάμε πολύ στα χέρια μας και ασχολούμαστε με αυτά, κυρίως το κοντρόλ της τηλεόρασης και φορητά-κινητά τηλέφωνα αλλά και διάφορα άλλα, όπως δίσκους μουσικής, βιντεοκασέτες, CD και παιχνίδια των παιδιών. Ένα κουτάβι μόνο του στο σπίτι μπορεί να "παίξει" με ό,τι καλώδιο μπορείτε να φανταστείτε, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα computer, τα ηχεία και τα τηλέφωνα και φυσικά όλων των ειδών τα ρούχα και τα μαξιλάρια.

 

Ας μην αναφερθούμε και στα σκουπίδια, όπου εκεί μπορεί να βρει εξαιρετικές λιχουδιές, αλλά και τα απορρυπαντικά τα οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Ένα συνηθισμένο ατύχημα που μπορεί να πάθουν σκυλιά με επιθετική στάση που μένουν μέσα στο σπίτι, είναι να δούνε κάποιο ερέθισμα και να περάσουν μέσα από μια κλειστή τζαμόπορτα. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να αφήσουμε τα παντζούρια κλειστά.

Επαναλαμβάνουμε ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις, απαγορεύεται η χρήση βίας.

 

 

  • Περιοριστικά μέτρα

 

Περιορίστε το σκύλο σας σε έναν χώρο, κάποιο μικρό χολ ή στην τουαλέτα, αφού απομακρύνετε όλα τα επικίνδυνα αντικείμενα ή διαμορφώστε κάποιο κομμάτι του σπιτιού, προκειμένου το νέο τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας να έχει το δικό του ασφαλή χώρο. Το σκυλί θα κυκλοφορεί έξω από τον περιορισμένο χώρο μόνο υπό επιτήρηση και αυτό πρέπει να γίνεται συστηματικά ώστε να μάθει ο σκύλος να μένει κανονικά ελεύθερος.

Μετά από λίγο καιρό, αρχίστε να τον αφήνετε μόνο του, ελεύθερο στο σπίτι, μικρά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να μην προλάβει να κάνει ζημιές.

 

Υπάρχουν κουτάβια τα οποία αν τα αφήσεις στην τύχη τους κατά το μεγάλωμά τους, χρειάζεσαι ανακαίνιση είτε μέσα στο σπίτι σου είτε στην αυλή σου, και μακάρι να είναι μόνο αυτό και να μην έχετε κάποιο μοιραίο, για την υγεία του, γεγονός. Μην πιστεύετε ότι μεγαλώνοντας ο σκύλος θα σταματήσει τις ζημιές. Τις περισσότερες φορές γίνεται το αντίθετο αν δεν ασχοληθείτε μαζί του για να του μάθετε όρια και κανόνες, προκειμένου να συμβιώσετε αρμονικά. Από την άλλη, δεν πρέπει ένας σκύλος να είναι συνεχώς περιορισμένος, γι' αυτό επενδύστε όσο είναι ακόμα σε μικρή ηλικία για να μην έχετε προβλήματα αργότερα.

Αν πρόκειται για μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

 

Ξεκινήστε με δραστικά μέτρα, περιορίζοντάς τον κατά την απουσία σας σε ασφαλείς χώρους όπως ακριβώς και τα κουτάβια, ή δέστε τον έτσι ώστε να μη φτάνει τα αντικείμενα. Εν ανάγκη, χρησιμοποιήστε ένα κλουβί μεταφοράς, ίσως και ένα φίμωτρο, καλό θα ήταν όμως σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε και τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή.

 

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

 

Μοιράσου το άρθρο στα social media Facebook, Twitter, Google+

Απαγορεύεται ρητώς η αντιγραφή, αναπαραγωγή, διανομή, δημοσίευση και κυκλοφόρηση με οποιοδήποτε τρόπο του παρόντος Άρθρου (μέρος, τμήμα ή σύνολο αυτού)  χωρίς την έγγραφη συναίνεση-άδεια του υπογράφοντα και εκδότη και σε οποιοδήποτε άλλο δικτυακό τόπο συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών δικτύων, προσωπικών blog, ιστότοπους ομάδων, οργανώσεων, και πάσα ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED  |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΜΕΝU

a

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®
ALL RIGHTS RESERVED  | 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
DESIGN & DEVELOPMENT BRAINART®  WEB SOLUTIONS