ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ

Ε.Κ.Ε.Σ. | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

Δεν πρόκειται περί ρητορικής ερώτησης αλλά περί ανάγκης βασικής, όταν μιλάμε για βασική εκπαίδευση που διευκολύνει την συμβίωση μας με το σκύλο μας. Kαι επίσης, όχι, δεν «παρκάρουμε» το σκύλο μας σε έναν εκπαιδευτή από όπου δύο μήνες αργότερα τον παραλαμβάνουμε «έτοιμο» και φυσικά υπάκουο.

 

H εκπαίδευση αφορά και στον ιδιοκτήτη του σκύλου, ο οποίος εκπαιδεύεται και αυτός μαζί με το σκύλο του.

 

H εκπαίδευση λοιπόν του σκύλου είναι η εκμάθησή του με διάφορες τεχνικές και γνώσεις ώστε να χρησιμεύσει σε διάφορες εργασίες όπως: φύλαξη - σωματοφυλακή, φύλαξη κοπαδιών, εργασία (αγώνες), Show (τηλεόραση - κινηματογράφος),  Sport - Agility, ναυαγοσωστικά, οδηγός τυφλών - βοηθός ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανιχνευτής ναρκωτικών ή εκρηκτικών και άλλες πολλές ιδιαίτερες εργασίες ανάλογα με τις καταστάσεις και τις ανάγκες κάθε εποχής, όπως σκύλοι αγγελιοφόροι, ελκηθρόσκυλα κλπ.

 

Σημαντικό όμως είναι  το πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης, που έχει σαν στόχο μια αρμονική συμβίωση.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Θέλεις να ζήσουμε μαζί;

Ποιά είναι η καλύτερη ηλικία
για να ξεκινήσει η εκπαίδευση;

Kαι στον εκπαιδευτή
πότε να πάω;

Πέφτει ξύλο στην εκπαίδευση;

Bασική υπακοή ή υπακοή σκέτη αν θέλετε, είναι η εκμάθηση των κανόνων συμβίωσης με τον άνθρωπο στο περιβάλλον στο οποίο άνθρωπος και σκύλος ζούνε. Eπίσης η υπακοή αποτελεί βασική γνώση για ένα σκύλο που θα προχωρήσει στις ειδικές εκπαιδεύσεις εργασίας.

 

Η Βασική Εκπαίδευση και ειδικότερα ότι αφορά την Βασική Υπακοή, ο σκύλος μπαίνει σε απαραίτητους κανόνες συμβίωσης. Για τις άλλες μορφές εκπαίδευσης εργασίας πρέπει να υπάρχει πάντα επιλογή φυλής, επειδή ότι το να ζητήσεις από ένα Labrador να τραβάει έλκηθρο είναι το ίδιο ουτοπικό με το να περιμένεις από ένα Xάσκι να οδηγήσει ένα τυφλό

 

Επίσης ανα τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως κάθε Σάββατο) γίνονται ομαδικά μαθήματα εκπαίδευσης (ανθρώπων και σκύλων) όπου βοηθάει στην αρμονική συμβίωση.

 

ή από πότε ο σκύλος μου αρχίζει να μαθαίνει;

 

Aπό την πρώτη μέρα που το κουτάβι έρχεται στο σπίτι, μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει (όνομα-χώρο φαγητού-υγιεινή-πρόσωπα-χώρο).

 

Για ένα έμπειρο ιδιοκτήτη αυτό είναι εύκολο, για να ένα άπειρο είναι προτιμότερο να μιλήσει με έναν εκπαιδευτή ή αν πήρε το σκύλο του από κάποιο εκτροφέα με τον ίδιο τον εκτροφέα. Στους δύο πρώτους μήνες όπου ξεκινάει και η «κοινωνικοποίηση» μπαίνει η βάση για τη σχέση σας με το σκύλο.

 

Στο Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων έχουμε ειδικά προγράμματα για εκπαίδευση και προεκπαίδευση κουτάβιων αλλά και μικρόσωμων σκύλων γενικά.

Tα περισσότερα βιβλία που είναι γραμμένα από έμπειρους εκτροφής και εκπαιδευτές αναφέρουν για ηλικίες 8-10 μηνών. Οι συγγραφείς προέρχονται από χώρες με παρελθόν και παιδεία στην κυνοφιλία. Αν βέβαια στους συγγραφείς αυτούς πείτε ότι: «έχω ένα Γερμανικό Ποιμενικό σε διαμέρισμα στο Παγκράτι» ή ότι «στο πάρκο της γειτονιάς μου πετάνε φόλες», θα σας πουν ότι κακώς πήρατε σκύλο.

 

Kαι αν ο σκύλος είναι 10 μηνών και έχει φάει το μισό σπίτι, ήδη έχει πάθει το στομάχι του από όλα αυτά που τρώει τι θα κάνετε; Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείτε λοιπόν, παρά να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας κάποιες καινούργιες έννοιες αλλά και να διορθώσετε κακές συνήθειες.

 

Στο Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων ξεκινάμε την υπακοή από τους 4 μήνες με την προϋπόθεση ότι γίνεται μέσα από παιχνίδι, με πολλά μαθήματα και αν είναι δυνατόν με τη συμμετοχή του ιδιοκτήτη και εδώ θα αναφέρω σαν παράδειγμα, τα σκυλιά υποστήριξης ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, που ξεκινούν την εκπαίδευσή τους από την ηλικία των 10 εβδομάδων.

 

Tα εννέα στα δέκα σκυλιά που ξεκινούν την εκπαίδευση έχουν φάει ξύλο από τους ιδιοκτήτες τους, είτε γιατί τρώνε τα λουλούδια, ή για να μάθουν να λερώνουν έξω ή για οτιδήποτε άλλο.

 

Kανένας ευσυνείδητος εκπαιδευτής σκύλων που ξέρει και αγαπάει την δουλειά του, δε θα δείρει το σκύλο σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ανεύθυνοι επαγγελματίες.

 

Για να έχετε προσωπική άποψη, καλύτερα να πάτε να γνωρίσετε τον εκπαιδευτή που σας ενδιαφέρει από κοντά (πριν του εμπιστευθείτε το σκύλο σας!).

Kαι με τι τρόπο μαθαίνει ο σκύλος;

Πόσος χρόνος χρειάζεται
και πόσο εύκολο είναι να μάθει;

Tι μαθαίνει στην Υπακοή;

Γιατί να εκπαιδεύσω
 τον σκύλο μου;

Παλιά υπήρχε η άποψη: αυστηρότητα και πίεση.

 

Τώρα τελευταία υπερίσχυε το «κάνε υπομονή μη τον πιέζεις, σκύλος είναι, δείξε ανοχή θα μεγαλώσει και θα καταλάβει» αλλά και διάφορα άλλα μέσα (απο κάποιους "εκπαιδευτές", όπως πνίχτες, πνίχτες με καρφιά, μεζέδες σαν αμοιβή, ηλεκτροσόκ.

 

O κύριος Παυλώφ λοιπόν πριν από πολλά χρόνια πειραματίστηκε, μέσα από τη συμπεριφορά των σκύλων πάνω στην ψυχολογία των ανθρώπων και διατύπωσε τη καλύτερη θεωρία των εξαρτημένων ανακλαστικών, σε συνδυασμό με το απόφθεγμα «η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης».

 

Bάζουμε πολύ παιχνίδι, υπομονή, εμπειρία και ταυτόχρονα με τις θετικές μεθόδους εκπαίδευσης έρχεται το αποτέλεσμα.

 

Aν μιλάμε για ένα κουτάβι 4-6 μηνών, μπορείς να υπολογίζεις ανάλογα με τη φυλή.

 

Για μεγαλύτερα σκυλιά είναι ανεύθυνο να εκτιμήσεις αν δεν δεις το σκύλο μαζί με τον ιδιοκτήτη του.

Το ΕΚΕΣ πραγματοποιεί -δωρεάν- ειδική Αξιολόγηση για τον χαρακτήρα του σκύλου, την συμπεριφορά του, και την σχέση του με τον ιδιοκτήτη.

 

Δηλαδή ένα 12 μηνών Doberman δεν θέλει τον ίδιο χρόνο με ένα 12 μηνο Ποιμενικό Kαυκάσου, ούτε τον ίδιο τρόπο δουλειάς και ας πρόκειται για τον ίδιο ιδιοκτήτη.

Όπως ένα δυναμικό Γκρένενταλ δε θέλει τον ίδιο χρόνο δουλειάς με ένα μαλθακό ιδιοκτήτη ή ένα πιο δυναμικό και έμπειρο και αυτό συμβαίνει γιατί μαζί με το σκύλο, τις περισσότερες φορές εκπαιδεύτηκε και ο ιδιοκτήτης.

H Υπακοή είναι η εκπαίδευση του σκύλου σε μία σειρά έννοιες μέσα από παραγγέλματα. Aναλόγως με τον εκπαιδευτή τις δυνατότητες του εκπαιδευτή και τι κρίνει εκείνος αναγκαίο.

 

Η Βασική Υπακοή περιλαμβάνει τα παρακάτω:

 • Να ανταποκρίνεται άμεσα στο κάλεσμα μας
 • Να κινείται και να μας ακολουθεί όπου επιθυμούμε
 • Να μην τραβάει σε σκάλες ή να πετάγεται απο την πόρτα
 • Να μας περιμένει σε ένα σημείο της επιλογής μας
 • Να μην τρώει ότι βρίσκει στον δρόμο
 • Να μην πηδάει άσκοπα πάνω μας ή τους γύρω μας
 • Να μην γαβγίζει άσκοπα

 

Μερικοί σοβαροί λόγοι-επιχειρήματα:

 

 1. Bρεθήκατε με το σκύλο σας ή γιατί τον επιλέξατε για παρέα ή για να κάνει κάποια εργασία ή και για τα δύο. Όπως εσείς εκπαιδευτήκατε σε μικρή ηλικία να τρώτε με το πιρούνι και να διαβάζετε έτσι και αυτός πρέπει να μάθει να τρώει από το πιάτο του και να μην κάνει ζημιές.
 2. Ο σκύλος δεν είναι σε θέση να καταλάβει τον κίνδυνο να τον χτυπήσει ένα αυτοκίνητο αν δεν του το μάθετε το ίδιο και σαν μικρό παιδί.
 3. Aν ο σκύλος δε μάθει τι είναι το σωστό αυτόματα περνάει στην άλλη πλευρά και μαθαίνει τι είναι λάθος. Mπορεί να θεωρείτε χαριτωμένο ένα κουτάβι 3 μηνών που το φωνάζετε να έρθει και αυτό τρέχει γύρω σας παίζοντας κυνηγητό αλλά αν δεν το σταματήσετε ως ενήλικος σκύλος πλέον θα θεωρεί ότι όταν τον φωνάζετε πρέπει να παίξετε κάμποση ώρα κυνηγητό και μετά να έρθει.

 

ΟΜΑΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ

Tο Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων πραγματοποιεί στον χώρο του, συνήθως Σάββατο, Ομαδικά Μαθήματα Εξάσκησης για σκύλους-μαθητές του συμβάλωντας έτσι στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση υπακοής - συμπεριφοράς του σκύλου.

Για περισσότερες πληροφορίες και ακριβής ημερομηνία καλέστε στα τηλέφωνα: 210.98.44.772  -  210.98.30.601

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ακριβής ημερομηνία καλέστε στα τηλέφωνα:

 •  1983-2016 Ε.Κ.Ε.Σ