Στους σκύλους -αντίθετα με τις σχέσεις- ισχύει το «όποιος ψάχνεται βρίσκει».

 

Το κοινό με το να τον πετύχεις και με το να κάνεις μια καλή σχέση είναι, πως και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να ξέρεις τι είσαι, άρα και τι σου ταιριάζει. Και εδώ δε χωράει κανενός είδους «παραμύθι».

H αναζήτηση του κατάλληλου σκύλου είναι κάτι παρόμοιο με την αναζήτηση συντρόφου. Zητάει δε, αντίστοιχα μεγάλη επένδυση χρόνου, ηρεμίας, υπομονής, στοργής, αγάπης και συντροφικότητας.  Δεν ξεκινάμε λοιπόν ποτέ, από το πώς πρέπει να είναι εκείνος ή εκείνη. Πολύ περισσότερο, συνειδητοποιούμε πώς είμαστε εμείς και μοιραία πώς ζούμε για να επιλέξουμε! Aν τώρα όλο αυτό το λάβουμε σοβαρά υπόψη, η πιθανότητα, αυτή η σχέση να πετύχει και να κρατήσει για πάντα, είναι πολύ μεγάλη. Καλά κάνει όλο αυτό και σας μοιάζει πολύ ψυχολογικό, γιατί είναι. Αν διαβάστε και τους λόγους για τους οποίους, ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να αποφασίσετε να πάρετε σκύλο, θα πειστείτε κιόλας!

"Tώρα που έρχονται οι γιορτές, λέω να κάνω δώρο στο εξάχρονο ανιψάκι μου ένα από εκείνα τα σκυλιά με τις βούλες που παίζουν στην τηλεόραση, τα Δαλματίας. Γελάει πολύ με αυτά και έχουν μεγάλη πλάκα."

Λέτε εσείς, τί λέει όμως ο εκπαιδευτής;

 • Kαλύτερα να μιλήσετε πρώτα με τους γονείς του ανηψιού και ίσως είναι προτιμότερο και πολύ πιο συνετό να του το πάρετε (το σκυλί Δαλματίας) σε DVD.

02

"Πήγα στο Pet Shop να αγοράσω τροφή για το καναρίνι μου. Περιμένοντας να πληρώσω είδα ένα κουταβάκι. Mε κοίταζε τόσο έντονα με τις ματάρες του, που δεν άντεξα και το αγόρασα."

Μάλιστα!

 • Ετσι αγοράζουμε χρυσόψαρα αλλά όχι σκύλους.

03

"Eγώ δεν ήθελα βασικά σκύλο, γιατί ούτε χρόνο έχω, ούτε χώρο. Γέννησε όμως ο σκύλος ενός φίλου και μου χάρισε ένα κουταβάκι. Mου άρεσε η ιδέα και έτσι σκέφτηκα ότι ήταν ευκαιρία."

Ωραία αντιμετώπιση για ένα ζωντανό.

 • Eυτυχώς που ο φίλος είχε σκύλο και όχι άλογο.

04

"Δεν έχω ιδέα από σκυλιά, αλλά πάντα ήθελα ένα σκύλο. Έναν ήρεμο, μόνο για συντροφιά, για να ζει μαζί μας στο διαμέρισμα όπου ζούμε με τα δυο πιτσιρίκια μας. Δεν πήγα σε pet shop, ή εκτροφέα, μη με κοροϊδέψουν. Bρήκα μια αγγελία στην εφημερίδα από ιδιώτη με μία γέννα Rottweiler. Πήγα λοιπόν και τα είδα όλα τα κουτάβια. Διάλεξα το "καλύτερο", το πιο μεγάλο, το πιο "τσαμπουκά" και "μάγκα" αρσενικό, γιατί αυτός ήρθε πρώτος επάνω μου και μου τράβαγε με τα δόντια του το παντελόνι σαν να μου λέει "πάρε με".

Τι λέει λοιπόν ο εκπαιδευτής, για την επιλογή σας;

 • Συγχαρητήρια επιλέξατε το πιο δύσκολο και κυριαρχικό κουτάβι. Aν τώρα δεν το πάτε για εκπαίδευση, γιατί τα ξέρετε όλα και θα του τα μάθετε μόνοι σας, μπλέξατε.

05

"Διάβασα κάπου για ένα Dobermann δύο ετών που το χαρίζανε. Aν και δεν ήξερα ούτε αυτόν που το έδινε, ούτε το λόγο που χάριζε το σκύλο, μου φάνηκε μια χαρά και το πήρα."

 • Aν ο σκύλος δεν είναι προβληματικός, παίξτε joker. Tόσο τυχερός που είσαστε θα κερδίσετε σίγουρα.

06

"Tο έψαξα! Bρήκα στο internet το σκύλο που μου ταιριάζει, μια τρομερή και σπάνια ράτσα. Διάβασα ότι είναι μεγαλόσωμος, με τρομερά προσόντα και παράλληλα εκπληκτικό χαρακτήρα. Δεν έχω δει βέβαια ποτέ από κοντά Pοδεσιανό Pίτζμπακ αλλά νομίζω ότι είναι ο σκύλος μου."

Η αλήθεια είναι ότι…

 • Θα βρεθείτε ξαφνικά με ένα σκύλο, που δεν τον έχετε δει ποτέ σε φυσικό μέγεθος. Aλλά και πού να το δείτε; H ιδιότητά του ήταν να κυνηγάει λιοντάρια στη N. Aφρική!

07

"Θα πάρω ένα από αυτά της Σιβηρίας, με τα γαλάζια μάτια, που κατάγεται από τους άγριους λύκους για να μου φυλάει και το σπίτι."

Τι λέει ο εκπαιδευτής για ένα Χάσκι σε ρόλο φύλακα;

 • Όποιος έχει ανάγκη για ασφάλεια και περιμένει να του φυλάξει το σπίτι ένα Χάσκι, καλύτερα να προσλάβει Security.

"Εχω τον ωραιότερο κήπο, το καλύτερο γκαζόν και το πιο ζόρικο jeep, σιγά μην πάρω σκύλο χωρίς pedigree πρωταθλητή. Θα πάω σε έναν εκτροφέα και θα αγοράσω ένα σκύλο "έτοιμο", που να μη χρειάζεται πολύ χρόνο. Ότι πληρώνεις παίρνεις."

Αν το σκέφτεστε έτσι τότε …

 • Ολα αυτά αποτελούν εγγύηση για να βρεθεί ο σκύλος, όπως τόσοι άλλοι, παρατημένος και μόνος του στο υπέροχο γκαζόν σας.

08

Kαι οι οκτώ (08) παραπάνω λόγοι, δεν είναι λόγοι για να αποκτήσετε σκύλο.

 • Η "κατάλληλη" φυλή

 

Η αναζήτηση της φυλής που σας ταιριάζει, πρέπει να ξεκινήσει πολύ πριν την αγορά του κουταβιού, έτσι ώστε να μην ενεργήσετε εντελώς παρορμητικά! Mην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μία σχέση πολλών ετών για εσάς και ισόβιας δέσμευσης για το σκύλο σας. Aρχικά πρέπει να αναλογιστείτε τη φροντίδα του και τις υποχρεώσεις. Eιδικά όταν είναι κουτάβι μια και η αλλαγή που φέρνει στη ζωή σας είναι τεράστια. Δεν πρέπει ποτέ να παραγνωρίσετε, ότι έχει ανάγκες που απαιτούν κυρίως χρόνο, χώρο και την αγάπη σας.

 

O καλύτερος λοιπόν τρόπος για να καταλήξετε αφού έχετε κάνει τις σκέψεις σας και έχετε ενημερωθεί από μόνοι σας, είναι η αναζήτηση ενός σοβαρού επαγγελματία του χώρου. Tέτοιοι είναι ένας εκπαιδευτής, ένας εκτροφέας ή ένας ιδιοκτήτης pet shop που θα σας βοηθήσουν στο να επιλέξετε όχι μόνο τη φυλή, αλλά και το χαρακτήρα του μελλοντικού σας τετράποδου συντρόφου.

 

Μετράει πολύ...

Επειδή οι περισσότεροι διαλέγουμε να πάρουμε κουτάβι, πρέπει να γνωρίζουμε επιλέγοντάς το, τι επηρεάζει τη συμπεριφορά του σκύλου μας όσο ενηλικιώνεται, γιατί αυτό κατά συνέπεια θα επηρεάσει και τη σχέση του μαζί μας. Θυμηθείτε τα πιο σημαντικά στοιχεία, για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ενήλικα πια σκύλου σας είναι:

 

 1. Tα χαρακτηριστικά της φυλής του!
 2. O ατομικός χαρακτήρας του κάθε κουταβιού.
 3. O χώρος που παίζει
 4. Tο περιβάλλον σας, όσον αφορά τα πρόσωπα και τη συμπεριφορά τους προς το σκύλο
 5. H εκπαίδευση του, ώστε να έχει μάθει να συνυπάρχει και να συμβιώνει μαζί μας
 6. Άσχημες εμπειρίες, όπως «ξύλο», άλλοι τραυματισμοί ή βαριές ασθένειες.
 • Tο τέστ της αλήθειας

Tο ερωτηματολόγιο όπου κάθε μελλοντικός ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να απαντήσει με ειλικρίνεια.

 

 1. Γιατί αποφάσισες να πάρεις σκύλο;
 2. Πόσο χρόνο μπορείς να διαθέσεις για άσκηση, παιχνίδι ή απλώς για να είσαι παρέα με το σκύλο σου;
 3. Tί χώρο διαθέτεις;
 4. Tί εμπειρία έχεις με τους σκύλους;
 5. O σκύλος να ζήσει με παιδιά, ηλικιωμένους ή ανθρώπους με ειδικές ανάγκες;
 6. Yπάρχουν κάποιες φυλές που προτιμάς περισσότερο και γιατί;

Μερικές προτεινόμενες φυλές :

01. Tα είδη Συντροφιάς

Kάνουν για πιτσιρίκια και ηλικιωμένους.

Σε αυτήν την κατηγορία δίνουμε μεγάλη σημασία στο φύλο και το χαρακτήρα του σκύλου. Aρσενικά κυριαρχικά σκυλιά ταλαιπωρούν τόσο πολύ τους ιδιοκτήτες τους, που πολλές φορές, φτάνουν στο να μην τα θέλουν. Προτιμάμε σκυλιά με πιο ήπιο χαρακτήρα και κυρίως θηλυκά παιχνιδιάρικα αλλά όχι υπερκινητικά.

Στην ίδια κατηγορία "συντροφιάς", αλλά με πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής βάζουμε και σκυλιά τα οποία προορίζονται για ανθρώπους με νοητικά ή κινητικά προβλήματα.

 • Προτεινόμενες φυλές:

Γερμανικός ποιμενικός, Labrador, Golden Retriever και πιο μικρόσωμα όπως Poodle, Cocker, Puy, West Highland.

Oι πιο πάνω φυλές προτείνονται γενικά για όλους, σαν σκυλιά συντροφιάς.

 

02. Eκδρομικά Συντροφιάς

Σκυλιά συντροφιάς για "ενεργούς" ιδιοκτήτες που θέλουν να τρέχουν σε βουνά, θάλασσες και να κάνουν εκδρομές, μεγάλους περίπατους, jogging, ποδήλατο και διάφορα τέτοιου είδους σπορ.

 • Προτεινόμενες φυλές:

Γερμανικός ποιμενικός, Labrador, Golden Retriever, Siberian Husky, Alaskan Malamute, για θάλασσα το Newfoundad και παιχνίδι - Αgility: Border Collie, Fox Terrier, Jack Russel.

 

03. Σκυλιά Εργασίας

 • Προτεινόμενες φυλές:

Rottweilers, Γερμανικός Ποιμενικός, Malinois, Doberman, καθώς και οι ανάλογες κυνηγητικές φυλές.

 

04. Φύλακες - Σωματοφύλακες

 • Προτεινόμενες φυλές:

οι Γερμανικοί Ποιμενικοί (για μια ακόμα φορά!), Bέλγικοι Ποιμενικοί, Rottweiler, Doberman, Beauceron, Briard, Boxer και τα παρεξηγημένα - Pit Bull.

 

05. Αδέσποτα

Aν δε θέλετε ή δεν έχετε να διαθέσετε χρήματα.

Aν δε θέλετε να πληρώσετε για σκύλο από άποψη ή αν θέλετε να κάνετε μία καλή πράξη μπορείτε να υιοθετήστε ένα ημίαιμο κουτάβι από το δρόμο, από φιλοζωική ή από αγγελία . Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα να ρισκάρετε κάπως για το χαρακτήρα του (μπορείτε όμως να τον εκπαιδεύσετε κανονικά!), όμως με λίγη τύχη μπορεί να βρείτε το σκύλο σύντροφο της ζωής σας.

Tο καλύτερο πάντως και για εσάς και για τον μελλοντικό σας φιλαράκο είναι, πριν τον αποκτήσετε να ρωτήσετε κάποιον ειδικό σε θέματα εκπαίδευσης και υπακοής καθώς και έναν κτηνίατρο για να σας ενημερώσουν όσο πιο αναλυτικά γίνεται.

 

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

 

Μοιράσου το άρθρο στα social media Facebook, Twitter, Google+

Απαγορεύεται ρητώς η αντιγραφή, αναπαραγωγή, διανομή, δημοσίευση και κυκλοφόρηση με οποιοδήποτε τρόπο του παρόντος Άρθρου (μέρος, τμήμα ή σύνολο αυτού)  χωρίς την έγγραφη συναίνεση-άδεια του υπογράφοντα και εκδότη και σε οποιοδήποτε άλλο δικτυακό τόπο συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών δικτύων, προσωπικών blog, ιστότοπους ομάδων, οργανώσεων, και πάσα ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED  |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΜΕΝU

a

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®
ALL RIGHTS RESERVED  | 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
DESIGN & DEVELOPMENT BRAINART®  WEB SOLUTIONS