• "Θέλω να αγριέψω τον σκύλο μου να μην μπαίνει κανένας μέσα"
  • "Δεν θέλω να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου φύλακα γιατί φοβάμαι για την οικογένειά μου και τους φίλους μου"
  • "Ο σκύλος μου δεν χρειάζεται εκπαίδευση θα γίνει φύλακας από μόνος του"

 

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες προτάσεις όταν οι ιδιοκτήτες σκύλων απευθύνονται σε εκπαιδευτή για να εκπαιδεύσουν ή να μην εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους σε καθήκοντα ασφαλείας.

Βέβαια δεν είναι υποχρεωτικό για κάποιον που έχει πάρει ένα σκύλο με προδιαγραφές φύλακα, όπως κάποιο ποιμενικό ή mastiff, να το εκπαιδεύσει οπωσδήποτε, μπορεί να τον έχει και σαν σκύλο συντροφιάς.

 

Παίρνοντας ένα σκύλο από τις φυλές – φύλακες πρέπει να γνωρίζουμε ότι παίρνουμε και όλα όσα κουβαλάει το ένστικτο του σκύλου - φύλακα, δηλαδή γαύγισμα, επιφυλακτικότητα, δάγκωμα και πολλές  φορές κυριαρχικότητα και υπερκινητικότητα.

 

Έχοντας λοιπόν ένα  σκύλο με όλα τα πιο πάνω θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε τον έλεγχό του.

 

Υπακοή είτε τον εκπαιδεύσουμε για φύλακα είτε μόνο για συντροφιά, σε μερικές δε περιπτώσεις επιβάλλεται ώστε να εκτονώνει ο σκύλος την ενεργητικότητά του. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος πρέπει να είναι ισορροπημένος και απόλυτα ελεγχόμενος από τον ιδιοκτήτη, ο βαθμός της απόδοσης του, από την ποιότητα της εκπαίδευσης, το "ταλέντο" του σκύλου και από την σχέση του ιδιοκτήτη με τον σκύλο του, παράδειγμα σκυλιά που έχουν φάει ξύλο είναι φοβισμένα και δεν έχουν και λόγο να προφυλάξουν τον ιδιοκτήτη τους.

 

Η εκπαίδευση βασίζεται στο παιχνίδι και ο σκύλος όταν κυνηγάει τον δράστη είναι χαρούμενος σαν να κυνηγάει το μπαλάκι του, γι'αυτό και μετά από κάθε επεισόδιο, η συμπεριφορά του δεν αλλάζει και μένει πάντα ο ίδιος, ο σύντροφός μας. Αυτή είναι και η διαφορά από ένα σκύλο ο οποίος είναι άγριος από μόνος του, συνήθως δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενος γεγονός που τον κάνει επικίνδυνο και μετά το επεισόδιο και η επιμονή του να επιτεθεί πολλές φορές είναι αιτία να εξουδετερωθεί από τον δράστη. Εκπαιδεύοντας τον σκύλο μας σαν φύλακα του δίνουμε την χαρά να νιώθει χρήσιμος προστατεύοντάς μας, να βελτιώνουμε την σχέση μας μαζί του, να ασκείται και να εκτονώνει την ενεργητικότητά του και τέλος επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι έχουμε το πιο αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας το οποίο και μας ειδοποιεί αλλά και αντιμετωπίζει δυναμικά την εκάστοτε απειλή προστατεύοντας τα αγαπημένα του πρόσωπα.

 

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι σε μερικές περιπτώσεις επιθετικών σκύλων, η εκπαίδευση φύλαξης λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία στον σκύλο ώστε να αποκτήσει "αρχές" για το πότε να επιτίθεται αλλά και πότε  σταματάει ώστε να μην είναι επικίνδυνος. Η παρουσία του σκύλου δίπλα στον άνθρωπο χρονολογείται από την εποχή του λίθου όπου από τότε ο σκύλος φύλαγε τον άνθρωπο η σχέση αυτή μέσα στον χρόνο έγινε ακόμη πιο δυνατή άσχετα με τις συνθήκες της κάθε εποχής.

  • Την ικανότητα ενός σκύλου να φυλάει μπορούμε να την διαχωρίσουμε σε τρεις τύπους ασφαλείας.

 

  1. Σκύλος Alarm ειδοποιεί γαυγίζοντας και αποτρέπει τον δράστη. Μπορεί να τα καταφέρει οποιαδήποτε φυλή άσχετα με το μέγεθος της αρκεί ο σκύλος να το έχει μέσα του.
  2. Φύλακας χώρου όπου αν χρειαστεί αντιμετωπίζει  τον δράστη.
  3. Σωματοφύλακας όπου προστατεύει πρόσωπα.

 

Βέβαια ένας σκύλος μπορεί να συνδυάσει δύο από τα πιο πάνω ή αν έχει την δυνατότητα ίσως και τρία.

 

Εχει μεγάλη σημασία να έχουμε επιλέξει κάποιο σκύλο από μια ενδεδειγμένη για φύλακες φυλή (Ποιμενικοί, Rottweiler, Doberman, Pit Bull, Boxer, Schnauzer, Mastiff κ.α) και να μη πειραματιζόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να τύχει να φυλάει και κάποιο κυνηγόσκυλο αλλά αυτό είναι "λαχείο".

 

Πρέπει να πούμε ότι και από τις φυλές αυτές δεν κάνουν όλα τα σκυλιά για φύλακες ή δεν μπορούν να φτάσουν όλα το ίδιο επίπεδο απόδοσης και αυτό έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του σκύλου, την φυλή, την προετοιμασία που έχει κάνει ο ιδιοκτήτης και το ποσό καλή σχέση έχει με τον σκύλο του και βεβαίως την δυνατότητα του εκπαιδευτή.

Σε όλα αυτά, μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά σε επικοινωνία με εμάς. Πρός το παρόν αναφερόμαστε στις βαθμίδες εκπαίδευσης στα καθήκοντα ασφαλείας ενός σκύλου.

 

Ο σκύλος πρέπει να γνωρίζει να χρησιμοποιεί το στόμα του έτσι ώστε δαγκώνει τον δράστη να τον σταματάει και να μη τον τραυματίζει σοβαρά, να απενεργοποιείται μόνο και πάντα με εντολή του ιδιοκτήτη του που σημαίνει να έχει πολύ καλή υπακοή. Πρεπει να τον ακινητοποιεί περιορίζοντας τον σε μια γωνία και να μη του επιτεθεί, εαν ο δράστης δεν κινηθεί, μέχρι να πάμε εμείς εκεί.

 

Είναι ανάγκη να έχει εφοδιασθεί με τεχνικές άμυνας ώστε να μπορεί να αποφεύγει τυχόν χτυπήματα ή δηλητηριασμένη τροφή (φόλα).

 

Ο σκύλος όταν είμαστε εμείς μπροστά θα είναι ακίνδυνος και θα ενεργοποιείται μόνο αν του δώσουμε παράγγελμα ή μας επιτεθεί ξαφνικά κάποιος, είναι αυτονόητο ότι δουλεύει μόνος του όταν εμείς κοιμόμαστε ή απουσιάζουμε. Αν ο σκύλος ζει σε οικογένεια προστατεύει όλα τα μέλη χωρίς να πάψει να είναι το αγαπημένο τους κατοικίδιο με το οποίο θα μπορούν να ζουν άφοβα μαζί αλλά και να παίζουν όπως πριν εκπαιδευθεί για τα νέα του καθήκοντα.

 

Στην εκπαίδευση για σκύλος φύλακας ή σκύλος σωματοφύλακας υπάρχουν εικόνες βίας αλλά πραγματική βία δεν υπάρχει, ο σκύλος μαθαίνει να κυνηγάει τον δράστη σαν παιχνίδι κάτι σαν να γνωρίζει πολεμικές τέχνες με αποτέλεσμα να διασκεδάζει αυτό που κάνει. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν έχουμε ένα άγριο σκύλο όπου μέσα στην μανία του να δαγκώσει εξουδετερώνεται εύκολα, αλλά ένα σκύλο εφοδιασμένο από την εκπαίδευση του με τεχνικές μάχης για να εξουδετερώσει τον δράστη.

 

Στο Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων εφαρμόζουμε, για εξάσκηση μόνο, το πρωτοποριακό για την Ελλάδα πρόγραμμα ομαδικών επιθέσεων όπου τα σκυλιά περνάνε και από διάφορα τεστ όπως κροτοφοβία, υδροφοβία κ.α. Επίσης διαθέτουμε έτοιμα εκπαιδευμένα σκυλιά φύλακες για επιχειρήσεις, οικογένειες, εταιρείες security και στρατό τα οποία παραδίδονται μετά από μαθήματα προσαρμογής με τους νέους τους ιδιοκτήτες ή χειριστές.

 

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

 

Μοιράσου το άρθρο στα social media Facebook, Twitter, Google+

Απαγορεύεται ρητώς η αντιγραφή, αναπαραγωγή, διανομή, δημοσίευση και κυκλοφόρηση με οποιοδήποτε τρόπο του παρόντος Άρθρου (μέρος, τμήμα ή σύνολο αυτού)  χωρίς την έγγραφη συναίνεση-άδεια του υπογράφοντα και εκδότη και σε οποιοδήποτε άλλο δικτυακό τόπο συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών δικτύων, προσωπικών blog, ιστότοπους ομάδων, οργανώσεων, και πάσα ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED  |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΜΕΝU

a

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®
ALL RIGHTS RESERVED  | 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
DESIGN & DEVELOPMENT BRAINART®  WEB SOLUTIONS