Είναι λάθος να εκνευριζόμαστε επειδή ο σκύλος μας γαβγίζει όταν γυρίζουμε σπίτι.

 

Χαϊδέψτε τον και ηρεμήστε τον με γλυκόλογα και καταλάβετε ότι μερικά σκυλιά εκδηλώνουν τη χαρά τους γαβγίζοντας. Ένας υπεύθυνος εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να αποφύγετε τα άσκοπα γαβγίσματα μέσα από τη βασική υπακοή. Επειδή τα δύσκολα αρχίζουν εκεί που τελειώνει η κατανόηση, μάθετε στο σκύλο σας το νόμο της σιωπής.

Ο σκύλος γαβγίζει και τις περισσότερες φορές χωρίς κανέναν λόγο.

Ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην ενοχλεί γαβγίζοντας άσκοπα, αλλά και να μην παθαίνουμε υστερία στην κάθε παρατήρηση του γείτονα, αν δεν είναι ώρα κοινής ησυχίας.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο σκύλος πάντα έχει κάποιο λόγο για τον οποίο γαβγίζει κι ας μην μπορούμε να τον καταλάβουμε εμείς που ορισμένες φορές απαιτούμε από αυτόν να σκέφτεται σαν άνθρωπος και να τηρεί το ωράριο κοινής ησυχίας.

 

 1. Μη δημιουργείτε κακές συνήθειες. Όπως τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς και αυτό ξεκινά από τη μικρή ηλικία. Ένα μεγάλο λάθος είναι όταν φροντίζουμε, μόλις έρθει το κουτάβι, να πάρουμε μερικές μέρες άδεια από τη δουλειά μας, έτσι ώστε να “στρώσουμε” τις συνήθειες του κουταβιού.
 2. Φροντίζουμε να μη μένει καθόλου μόνο του κι αυτό συνηθίζει από την αρχή να βρίσκεται συνεχώς με παρέα και να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος. Όταν επανέλθουμε λοιπόν στους κανονικούς μας ρυθμούς, τους καθημερινούς, μένει μόνο του και διαμαρτύρεται γαβγίζοντας.

 

Είναι λογικό στην αρχή, που ξεκόβει από τη μητέρα του και βρίσκεται σ' ένα καινούργιο και άγνωστο περιβάλλον, να κλαίει. Πριν το αφήσετε μόνο του, προσπαθήστε όσο μπορείτε να το εξοικειώσετε με το χώρο σας, επιστρέψτε το το πολύ μία φορά πίσω και χαϊδέψτε το, αφήστε ένα ακίνδυνο παιχνίδι ή χρησιμοποιήστε το παλιό κόλπο, αφήνοντας το ραδιόφωνο να παίζει ή κάποιο φως αναμμένο.

Αν συνεχίζει, αφήστε το να κλάψει και θα δείτε ότι μετά από λίγο θα σταματήσει. Ίσως βέβαια, αν το κουτάβι είναι επίμονο, το γάβγισμα να κρατήσει δυο-τρεις μέρες, αλλά δεν πρέπει με τίποτα να υποχωρήσετε. Ακόμη και ο ενήλικος σκύλος, κάθε φορά που βρίσκεται σε ξένο περιβάλλον, πολλές φορές γαβγίζει ανήσυχα.

 • Αποκλήστε τις πιθανές περιπτώσεις

 

Μιλώντας για πιο μεγάλα σκυλιά, πριν εκνευριστούμε επειδή γαβγίζει ο σκύλος μας, πρέπει να εξετάσουμε κάποιες περιπτώσεις, που μπορεί να έχει σοβαρό λόγο, όπως:

 

 1. Διψάει και του έχει τελειώσει το νερό του.
 2. Τον έχουμε αφήσει στο μπαλκόνι και τον χτυπάει ο ήλιος.
 3. Πεινάει, ξεχάσαμε να τον ταΐσουμε ή θέλει να φάει λίγο παραπάνω.
 4. Είναι άρρωστος ή έχει τραυματιστεί και πονάει.
 5. Βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού και τον έχει αναστατώσει ο καπνός από κάτι που καίγεται ή κάποιο καινούργιο αντικείμενο, όπως π.χ. ένα μεγάλο χαρτοκιβώτιο. Επίσης, πολλά σκυλιά, όταν φυσά δυνατός αέρας, τρομάζουν, όπως βέβαια και αυτά που έχουν το πρόβλημα της κροτοφοβίας. Παράπονο – γάβγισμα, επίσης, μπορούμε να έχουμε κι όταν έχει βραχεί ο σκύλος μας και κρυώνει.
 6. Ακόμη, μην ξεχνάμε ότι το γάβγισμα είναι ο τρόπος που ειδοποιεί για να βγει έξω να λερώσει.
 7. Υπάρχει το γάβγισμα που τα αρσενικά στο τέλος το μετατρέπουν σε μακρόσυρτο ουρλιαχτό, όταν υπάρχει έντονη επιθυμία για ζευγάρωμα. Το ίδιο ουρλιαχτό το έχουμε και από τα δύο φύλα, πολλές φορές όταν νιώθουν εγκατάλειψη ή μοναξιά. “Αρχιφωνακλάδες” εδώ όλων των σκύλων, τα Χάσκι και τα Mάλαμιουτ.

 

Ας μην ξεχάσουμε εκείνα τα ανυπόμονα γαβγίσματα του Σεπτέμβρη του 1999, με το μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, όπου κι εκεί τα σκυλιά πάλι για κάτι είχαν να προειδοποιήσουν.

 

 

 • Το γάβγισμα ως έκφραση χαράς

 

Ο σκύλος μας με το γάβγισμα εκδηλώνει τη χαρά του. Είναι χαρακτηριστικός ο ήχος όταν παίζει με το μπαλάκι του, όταν καταδιώκει το θήραμα αν πρόκειται για κυνηγόσκυλο, όταν βρίσκει τα θύματα κάτω από τα συντρίμμια αν πρόκειται για σκύλο διάσωσης, όταν ανακαλύπτει ναρκωτικά –αν πρόκειται για σκύλο της δίωξης ναρκωτικών– ή αν θέλετε ακόμη κι όταν πρόκειται να πάει βόλτα.

Είναι λάθος να εκνευριζόμαστε επειδή ο σκύλος μας γαβγίζει όταν γυρίζουμε σπίτι. Χαϊδέψτε τον και ηρεμήστε τον με γλυκόλογα και καταλάβετε ότι μερικά σκυλιά εκδηλώνουν τη χαρά τους, όταν επιστρέφει ο ιδιοκτήτης, γαβγίζοντας και πολλές φορές χοροπηδώντας επάνω μας και τρέχοντας αριστερά–δεξιά.

 

 • Σκύλος φύλαξης ή συντροφιάς;

 

Αν ο σκύλος που έχετε επιλέξει ανήκει στις φυλές που προορίζονται για φύλακες, δεν έχετε δικαίωμα να παραπονιέστε επειδή γαβγίζει σε όλους τους θορύβους ή σε όποιον περνά απ' έξω ή σε ό,τι καινούργιο βλέπει. Αυτό είναι η δουλειά του και αυτό είναι γραμμένο στον γενετικό του κώδικα, στις περισσότερες περιπτώσεις, δε, αξίζει και επιβράβευση γιατί τα κατάφερε καλά.

Αν ο σκύλος δεν έχει κάποιο σοβαρό λόγο και γαβγίζει γιατί θέλει παρέα, στην αρχή προσεγγίστε τον ήρεμα.

Το επόμενο βήμα είναι οι φωνές και το τράνταγμα από το κολάρο. Αν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, μην τα επαναλαμβάνετε συνέχεια γιατί τα θεωρεί παιχνίδι και θα εξακολουθεί να γαβγίζει. Μπορείτε, πριν τον αφήσετε μόνο του, να τον πάτε μία μικρή βόλτα, να τον ταΐσετε ή να παίξετε μαζί του. Όλα αυτά πριν. Αν τα κάνετε μετά, θα πέσετε θύμα εκβιασμού και θα φτάσετε σε σημείο να παίζετε με το σκύλο σας στις τρεις η ώρα το πρωί!

 

 • Οι αρνητικές επιπτώσεις της τιμωρίας

 

Η τιμωρία στο γάβγισμα, όταν είναι βίαιη, λειτουργεί αρνητικά και δημιουργεί προβληματικά σκυλιά. Το να χτυπήσετε το σκυλί σας είναι μεγάλο λάθος!. Το ίδιο ισχύει για τα ηλεκτρικά κολάρα και ιδιαίτερα για τα αυτόματα, τα οποία προκαλούν ηλεκτροσόκ στο σκύλο όποτε γαβγίζει και είναι η αιτία για φοβισμένα σκυλιά και νευρωτικά, που πολλές φορές δαγκώνουν και τον ίδιο τους τον ιδιοκτήτη. Το ηλεκτρικό κολάρο ως εργαλείο μπορεί να λειτουργήσει σωστά σπάνια, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις σκύλων και μόνο στα χέρια ενός έμπειρου εκπαιδευτή και γνώστη της ψυχολογίας τους, ο οποίος θα το χρησιμοποιήσει αφού έχει εξαντλήσει όλους τους άλλους τρόπους και κρίνει ότι δεν έχουν δημιουργηθεί ψυχολογικά προβλήματα.

 

Στο εξωτερικό υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία και ειδικός τρόπος χρήσης του κολάρου που χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Το ίδιο γίνεται και στην πατρίδα μας από σοβαρούς εκπαιδευτές. Δυστυχώς, το κολάρο έγινε εμπορικό, μαζικοποιήθηκε η παραγωγή του και το βρίσκουμε ευρέως στα Pet Shops, τα οποία συστήνουν τη χρήση του χωρίς καμία αναστολή.

Υπάρχουν επίσης, αυτόματα κολάρα τα οποία, όταν γαβγίζει ο σκύλος, εκτοξεύουν κάποια άσχημη οσμή ή εκπέμπουν υπέρηχους ακίνδυνους για το σκύλο, αλλά με αμφίβολη επιτυχία.

 

Ένας υπεύθυνος εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να αποφύγετε τα άσκοπα γαβγίσματα μέσα από τη βασική υπακοή και αν ο σκύλος σας είναι μεγάλος σε ηλικία, ίσως σας δώσει κάποιες συμβουλές.

Όσοι μένετε σε μονοκατοικίες, αν δεν έχετε μάθει τα σκυλιά σας από κουτάβια να μη γαβγίζουν σε άλλα σκυλιά και γάτες, θα πρέπει να συνηθίσετε να ζείτε με αυτό.

Θα έχετε παρατηρήσει κιόλας ότι οι γάτες το κάνουν επίτηδες και κάθονται σε τέτοιο σημείο, ώστε να προκαλούν το σκύλο να γαβγίζει. Και σ' αυτό το πρόβλημα, πολλές φορές υπάρχει λύση πριν ακόμη πάρετε το σκύλο. Υπάρχουν φυλές που δεν έχουν σταματημό στο γάβγισμα κι άλλες πάλι σχετικά αθόρυβες. Γι' αυτό, αν δεν έχετε πάρει ακόμη σκύλο, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

 

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

 

Μοιράσου το άρθρο στα social media Facebook, Twitter, Google+

Απαγορεύεται ρητώς η αντιγραφή, αναπαραγωγή, διανομή, δημοσίευση και κυκλοφόρηση με οποιοδήποτε τρόπο του παρόντος Άρθρου (μέρος, τμήμα ή σύνολο αυτού)  χωρίς την έγγραφη συναίνεση-άδεια του υπογράφοντα και εκδότη και σε οποιοδήποτε άλλο δικτυακό τόπο συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών δικτύων, προσωπικών blog, ιστότοπους ομάδων, οργανώσεων, και πάσα ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED  |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΜΕΝU

a

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®
ALL RIGHTS RESERVED  | 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
DESIGN & DEVELOPMENT BRAINART®  WEB SOLUTIONS