ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η εκδήλωση αγχώδους φόβου ενός σκύλου για ένα συγκεκριμένο ή για διαφορετικούς κρότους ονομάζεται κροτοφοβία.
Οι αντιδράσεις του κροτοφοβικού σκύλου.
Είναι οι ίδιες αντιδράσεις όπως στις περισσότερες φοβίες αφού βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Ορθάνοιχτα μάτια, ουρά μέσα στα σκέλια, αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω, μερικές φορές τρέμουν, τρέχουν να κρυφτούν με αποτέλεσμα να πετάγονται στους δρόμους ακόμα και να πηδάνε από τα μπαλκόνια ή να προσπαθούν να φύγουν από την αυλή για να γλυτώσουν, προσπαθούν να πηδήξουν επάνω μας για προστασία ή κρύβονται κάτω από έπιπλα.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνουν και επιθετικότητα αν προσπαθήσεις να τα βγάλεις από το κρησφύγετο τους. Αν κάποιος δεν έχει την γνώση δεν μπορεί να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο ο κροτοφοβικος σκύλος δημιουργεί συνειρμούς από κάποια ερεθίσματα και εκδηλώνει την φοβία, αυτό μερικές φορές είναι το ξεκίνημα για να γίνει φοβικός στη γενική συμπεριφορά του.
Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους μπορεί να γίνει ένας σκύλος κροτοφοβικός μπορούμε να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε σαν πρόληψη ώστε να αποφύγουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για κρότο δηλαδή για ένα δυνατό και περιορισμένης διάρκειας ήχο και όχι για θόρυβο.
01. KOYTABIA
02. ΝΕΑΡΑ - ΕΝΗΛΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ
Δυνατό σοκ που μπορεί να προκληθεί από πυροβολισμό, κυρίως από κυνηγούς οι οποίοι βιάζονται να ρίξουν τον σκύλο στη δουλειά, κροτίδες και βεγγαλικά, τρακάρισμα με αυτοκίνητο, βία πάνω στον σκύλο, τραυματισμό, μακροχρόνια ασθένεια, δυνατό κρότο από κλείσιμο πόρτας η από κάποιο αντικείμενο που έπεσε κλπ. Κακές συνθήκες μεταφοράς (αεροπλάνο, αυτοκίνητο).
Κεραυνοί και βροντές. Σε αυτήν την περίπτωση πολλές φορές ξεκινάει από την εκδήλωση μιας απλής ανησυχίας και αργότερα εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα. Ο σκύλος δημιουργεί συνειρμούς και με το που μυρίζει ότι έρχεται η βροχή εκδηλώνει την κροτοφοβία και αργότερα και υδροφοβία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα να αναφέρω την πρόσφατη περίπτωση μαθητή μου στη Άνδρο όπου ο ιδιοκτήτης του πίστευε ότι ο σκύλος του εκδήλωνε κροτοφοβία όταν πέφταν κεραυνοί ή όταν κοβόταν το ρεύμα . Ο σκύλος του είχε συνδυάσει την βροχή με τους κεραυνούς εξ αιτίας των οποίων έπεφτε η τάση του ρεύματος και άρχιζε να ειδοποιεί κάνοντας μπιπ –μπιπ η συσκευή UPS η οποία προστατεύει το computer. Τι γινόταν λοιπόν όταν για οποιοιδήποτε λόγο κοβόταν το ρεύμα ο σκύλος άκουγε το μπιπ-μπιπ και περίμενε τον κεραυνό αργότερα θα μπορούσε να εκδηλώσει φοβία ακόμα και με ένα ξυπνητήρι με παρόμοιο ήχο. Το ίδιο μπορεί να γίνει αν συνδυάσει και τις λάμψεις από τις αστραπές και να τρομάζει αργότερα με τα φλας των φωτογραφικών μηχανών.
03. ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
Γνωρίζουμε καλά ότι η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα των ενστίκτων αλλά και στον χαρακτήρα ενός κουταβιού, με λίγα λόγια υπάρχουν κουτάβια τα οποία γεννιούνται κροτοφοβικά, άλλοτε με δυνατότητα διόρθωσης και άλλοτε όχι. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να τεστάρουμε τα κουτάβια σε ηλικία πάνω από τις 8 εβδομάδες κάνοντας θόρυβο κτυπώντας παλαμάκια σιγά-σιγά στη αρχή και πιο δυνατά αργότερα. Μετά από λίγη ώρα κάνουμε πάλι λίγη φασαρία κτυπώντας ελαφρά ένα μεταλλικό αντικείμενο με ένα κουτάλι. Αν δείτε το κουτάβι να κρύβεται πανικόβλητο και τρέχει μακριά μάλλον έχει πρόβλημα. Το τεστ πρέπει να γίνεται την πρώτη φορά στον χώρο που ζει το κουτάβι και αν είναι δυνατόν να βρίσκονται και τα αδελφάκια του κοντά ώστε να έχετε μέτρο σύγκρισης για να έχετε καλύτερη άποψη. Το καλύτερο είναι να επαναλάβετε το τεστ 15 ημέρες αργότερα και αν το πρώτο τεστ έγινε σε κλειστό χώρο το δεύτερο πρέπει να γίνει πάλι σε γνώριμο για το κουτάβι χώρο και μάλιστα σε ανοιχτό.
Υπάρχει βέβαια η περίπτωση να είναι η μητέρα κροτοφοβική και να έχει περάσει τη φοβία της μέσα από την συμπεριφορά της και την καθημερινή σχέση με τα κουτάβια όχι σαν κληρονομικό. Αν τα κουτάβια αντιδρούν όλα σαν φοβικά πολύ πιθανόν να ζουν σε πολύ περιορισμένο χώρο και τρομάζουν με οτιδήποτε, η λύση είναι καλή κοινωνικοποίηση. Να σημειώσουμε ότι στις εκθέσεις μορφολογίας στις φυλές εργασίας (φύλακες, κυνηγόσκυλα) γίνεται τεστ κροτοφοβίας ώστε να μην αναπαράγεται το πρόβλημα από τους εκτροφείς. Στην περίπτωση της κληρονομικότητας η δυνατότητα βελτίωσης εξαρτάται από τον βαθμό της φοβίας και αν η φοβία είναι μεγάλη μπορεί να μην υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Η κροτοφοβία είναι πολλές φορές αιτία να δημιουργεί πρόβλημα σε σκυλιά εργασίας σε βαθμό από το να πέσει η απόδοσή τους μέχρι να μην μπορούν να ξαναδουλέψουν αν δεν το ξεπεράσουν (φύλακες, κυνηγόσκυλα, διασώστες, οδηγοί τυφλών, βοηθοί κλπ.). Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμβουλή ενός εκπαιδευτή έμπειρου σε θέματα συμπεριφοράς θα ήταν χρήσιμη ακόμα και για την επιλογή ενός κουταβιού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
Μοιράσου το άρθρο στα social media Facebook, Twitter, Google+
Απαγορεύεται ρητώς η αντιγραφή, αναπαραγωγή, διανομή, δημοσίευση και κυκλοφόρηση με οποιοδήποτε τρόπο του παρόντος Άρθρου (μέρος, τμήμα ή σύνολο αυτού) χωρίς την έγγραφη συναίνεση-άδεια του υπογράφοντα και εκδότη και σε οποιοδήποτε άλλο δικτυακό τόπο συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών δικτύων, προσωπικών blog, ιστότοπους ομάδων, οργανώσεων, και πάσα ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.
COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ® | ALL RIGHTS RESERVED | ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ® | ALL RIGHTS RESERVED
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®
ALL RIGHTS RESERVED | ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
DESIGN & DEVELOPMENT BRAINART® WEB SOLUTIONS