Η εκδήλωση αγχώδους φόβου ενός σκύλου για ένα συγκεκριμένο ή για διαφορετικούς κρότους ονομάζεται κροτοφοβία.

 

Οι αντιδράσεις του κροτοφοβικού σκύλου.

Είναι οι ίδιες αντιδράσεις όπως στις περισσότερες φοβίες αφού βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Ορθάνοιχτα μάτια, ουρά ανάμεσα στα πόδια , αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω, μερικές φορές τρέμουν, σιελόρροια, τρέχουν να κρυφτούν με αποτέλεσμα να πετάγονται στους δρόμους ακόμα και να πηδάνε από τα μπαλκόνια ή να προσπαθούν να φύγουν από την αυλή για να γλυτώσουν, προσπαθούν να πηδήξουν επάνω μας για προστασία ή κρύβονται κάτω από έπιπλα.

 

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνουν και επιθετικότητα λόγω φόβου αν προσπαθήσεις να τα βγάλεις από το κρησφύγετο τους. Αν κάποιος δεν έχει την γνώση δεν μπορεί να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο ο κροτοφοβικός σκύλος δημιουργεί συνειρμούς από κάποια ερεθίσματα και  εκδηλώνει την φοβία, αυτό μερικές φορές είναι το ξεκίνημα για να γίνει φοβικός στη γενική συμπεριφορά του.

 

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους μπορεί να γίνει ένας σκύλος κροτοφοβικός μπορούμε να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε σαν πρόληψη ώστε να αποφύγουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα,αυτό δεν ισχύει  αν ο σκύλος είναι γενετικά φοβικός. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για κρότο δηλαδή για ένα δυνατό και περιορισμένης διάρκειας ήχο και όχι για θόρυβο.

 

01. KOYTABIA

  1. Λάθος κοινωνικοποίηση. Ο σκύλος σαν κουτάβι κοινωνικοποιήθηκε από ελάχιστα έως καθόλου ή πηγαίνοντας στο άλλο άκρο εκθέτοντας υπερβολικά το κουτάβι σε  ερεθίσματα τα οποία δεν είναι ηλικιακά έτοιμο να τα δεχθεί ειδικά αν είναι άτολμο και επιφυλακτικό σαν χαρακτήρας.
  2. Πρόωρη απομάκρυνση του κουταβιού από την μητέρα και την αγέλη με τα αδελφάκια του και το ασφαλές περιβάλλον.

 

02. ΝΕΑΡΑ - ΕΝΗΛΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ


Δυνατό σοκ που μπορεί να προκληθεί από πυροβολισμό, κυρίως από κυνηγούς οι οποίοι βιάζονται να ρίξουν τον σκύλο στη δουλειά,  κροτίδες και βεγγαλικά, τρακάρισμα με  αυτοκίνητο, βία πάνω στον σκύλο, τραυματισμό, μακροχρόνια ασθένεια, δυνατό κρότο από κλείσιμο πόρτας η από κάποιο αντικείμενο που έπεσε κλπ. Κακές συνθήκες μεταφοράς (αεροπλάνο, αυτοκίνητο).

 

Εκθεση σε κακοκαιρία σε κεραυνούς, βροντές και αστραπές. Σε αυτήν την περίπτωση πολλές φορές ξεκινάει από την εκδήλωση μιας απλής ανησυχίας και αργότερα εξελίσσεται σε  μεγάλο πρόβλημα. Ο σκύλος δημιουργεί συνειρμούς και με το που μυρίζει ότι έρχεται η βροχή εκδηλώνει την κροτοφοβία και αργότερα ίσως και υδροφοβία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα να αναφέρω την πρόσφατη περίπτωση μαθητή μου στη Άνδρο όπου ο ιδιοκτήτης του πίστευε ότι ο σκύλος του εκδήλωνε κροτοφοβία όταν πέφταν κεραυνοί ή όταν κοβόταν το ρεύμα . Ο σκύλος του είχε συνδυάσει την βροχή με τους κεραυνούς εξ αιτίας των οποίων έπεφτε η τάση του ρεύματος και άρχιζε να ειδοποιεί κάνοντας μπιπ –μπιπ η συσκευή UPS η οποία προστατεύει το computer. Τι γινόταν λοιπόν, όταν για οποιοιδήποτε λόγο κοβόταν το ρεύμα ο σκύλος άκουγε το μπιπ-μπιπ και περίμενε τον κεραυνό αργότερα θα μπορούσε να εκδηλώσει φοβία ακόμα και με ένα ξυπνητήρι με παρόμοιο ήχο. Το ίδιο μπορεί να γίνει αν συνδυάσει και τις λάμψεις από τις αστραπές και να τρομάζει αργότερα με τα φλας των φωτογραφικών μηχανών.

 

03. ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ

 

Γνωρίζουμε καλά ότι η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα των ενστίκτων αλλά και στον χαρακτήρα ενός κουταβιού, με λίγα λόγια υπάρχουν κουτάβια τα οποία γεννιούνται κροτοφοβικά, άλλοτε με δυνατότητα βελτίωσης και άλλοτε όχι. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να τεστάρουμε τα κουτάβια σε ηλικία πάνω από τις 8 εβδομάδες κάνοντας θόρυβο κτυπώντας παλαμάκια σιγά-σιγά στη αρχή και πιο δυνατά αργότερα. Μετά  από λίγη ώρα κάνουμε πάλι λίγη φασαρία κτυπώντας ελαφρά ένα μεταλλικό αντικείμενο με ένα κουτάλι. Αν δείτε το κουτάβι να κρύβεται πανικόβλητο και τρέχει μακριά μάλλον έχει πρόβλημα. Το τεστ πρέπει να γίνεται την πρώτη φορά στον χώρο που ζει το κουτάβι και αν είναι δυνατόν να βρίσκονται και τα αδελφάκια του κοντά ώστε να έχετε μέτρο σύγκρισης για να έχετε καλύτερη άποψη. Το καλύτερο είναι να επαναλάβετε το τεστ 15 ημέρες αργότερα και αν το πρώτο τεστ έγινε σε κλειστό χώρο το δεύτερο πρέπει να γίνει πάλι σε γνώριμο για το κουτάβι χώρο και μάλιστα σε ανοιχτό.

 

Σημ. υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί όλα τα κουτάβια να είναι φοβικά. Υπάρχει βέβαια η περίπτωση να είναι η μητέρα κροτοφοβική και να  περνάει τη φοβία της μέσα από την συμπεριφορά της και την καθημερινή σχέση με τα κουτάβια. Αν τα κουτάβια αντιδρούν όλα σαν φοβικά πολύ πιθανόν να ζουν σε πολύ περιορισμένο χώρο και τρομάζουν με οτιδήποτε, η λύση είναι καλή κοινωνικοποίηση. Να σημειώσουμε ότι στις εκθέσεις μορφολογίας στις φυλές εργασίας (φύλακες,  κυνηγόσκυλα) γίνεται τεστ κροτοφοβίας ώστε να μην αναπαράγεται το πρόβλημα από τους εκτροφείς. Στην περίπτωση της κληρονομικότητας η δυνατότητα βελτίωσης εξαρτάται από τον βαθμό της φοβίας και αν η φοβία είναι μεγάλη μπορεί να μην υπάρχουν περιθώρια  βελτίωσης.

  • Χρήσιμες Συμβουλές

  1. Για τα κουτάβια κοινωνικοποίηση και ένταξη στην καθημερινότητα χωρίς υπερβολές και να θυμόσαστε ότι κάθε κουτάβι ανάλογα με τον χαρακτήρα και την φυλή αντιδρά διαφορετικά σε όλα τα ερεθίσματα.
  2. Ενας τρόπος να ξεπεράσει  τον φόβο ή να βελτιωθεί ένα κροτοφοβικό σκυλί είναι να πάρετε από ένα παιχνιδομάγαζο ένα παιδικό πιστολάκι με καψούλια  και να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία: Προτιμήστε ανοιχτό χώρο ώστε να χάνετε κάπως ο ήχος, κρατήστε τον σκύλο σας με το λουρί του για ασφάλεια και βάλτε κάποιον να πυροβολήσει με το πιστολάκι 2-3 φορές σε μία απόσταση 6-7 μ.Την ίδια στιγμή εσείς μπορείτε να παίζετε με τον σκύλο σας ή να τρώει το γεύμα του ή αν δεν δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά  απλά μιλάτε του. Αμέσως μετά τον κρότο πρέπει να ακολουθήσει κάτι ευχάριστο για τον σκύλο μία ιδιαίτερη λιχουδιά,  χάδια ή το αγαπημένο του παιχνίδι ή μια μικρή βόλτα. Αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά και μετά από 4-5 ημέρες πλησιάζουμε λίγο προς τον σκύλο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Σκοπός μας είναι να πετύχουμε να πυροβολάμε δίπλα στον σκύλο μας και αυτός να χαίρεται ή να είναι αδιάφορος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για πιστολάκι μπαλόνια που σκάνε ή κατσαρόλια ή και τον συνδυασμό όλων αυτών. Αν τα πιο πάνω αν τα εφαρμόσετε, σαν άσκηση, σε ένα κουτάβι μη κροτοφοβικό προλαβαίνετε το πρόβλημα. Για την απευαισθητοποίηση του σκύλου σας στους κρότους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήχους από πυροβολισμούς ή βροντές που θα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας αντι να χρησιμοποιήσετε το πιστολάκι, να σημειώσω ότι πολλές φορές ότι ενώ στο κρότο που προέρχεται από το ηχείο δείχνουν εξοικειωμένα στον φυσικό κρότο εξακολουθούν να πανικοβάλλονται.

 

Σε περίπτωση που εκδηλώνει τον φόβο

 

  1. Σε καμία περίπτωση δεν μαλώνουμε τον σκύλο μας. Μην χαϊδεύετε υπερβολικά τον σκύλο σας και τον παίρνετε αγκαλιά την ώρα  που τρέμει (εκτός αν είναι οι πρώτες φορές που το παρουσιάζει), ούτε  και να κρυφτείτε κάτω από τις κουβέρτες, επιβραβεύετε τον φόβο του και τον μαθαίνετε να βολεύεται στο πρόβλημα του. Επιπλέον δεν του δίνουμε την δυνατότητα να διαχειριστεί τον φόβο του όταν θα βρεθεί μόνος του στο σπίτι.
  2. Αν είσαστε σπίτι αποσπάστε του την προσοχή με ότι τον ευχαριστεί παιχνίδι ή λιχουδιά με σκοπό μετα από λίγο καιρό να κινείστε ουδέτερα σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Πλησιάζει η Ανάσταση και τα βεγγαλικά έχουν την τιμητική τους. Αν αφήσετε τον σκύλο σας το βράδυ μόνο του στο σπίτι προετοιμάστε την κατάσταση που θα τον αφήσετε, ιδιαίτερα αν είναι νεαρός σκύλος, το σπίτι σας είναι ψηλά ή αν έχετε κοντά σας εκκλησία. Βάλτε τον σκύλο σας μέσα στο σπίτι, περιορίστε τον σε ένα δωμάτιο που νιώθει σίγουρος, αφήστε να παίζει δυνατα μουσική ή ανοικτή την τηλεόραση για να καλύψει τους κρότους, αφήστε το φως αναμμένο και κλείστε τα πατζούρια για να μην τρομάξει με τις λάμψεις. Αν δεν το έχετε ξαναπάρει μαζί σας και δεν έχει τρομάξει ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ιδιαίτερα αν είναι κουτάβι.
  3. Εναλλακτικές λύσεις με βότανα ή με ηρεμιστικά χάπια δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις βοηθάνε, πριν κάνετε οτιδήποτε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

 

Η κροτοφοβία είναι πολλές φορές αιτία να δημιουργεί πρόβλημα σε σκυλιά εργασίας σε βαθμό από το να πέσει η απόδοσή τους μέχρι να μην μπορούν να ξαναδουλέψουν αν δεν το ξεπεράσουν (φύλακες, κυνηγόσκυλα, διασώστες, οδηγοί τυφλών ,βοηθοί κλπ.). Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμβουλή ενός εκπαιδευτή έμπειρου σε θέματα συμπεριφοράς θα ήταν χρήσιμη ακόμα και για την επιλογή ενός κουταβιού.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

 

Μοιράσου το άρθρο στα social media Facebook, Twitter, Google+

Απαγορεύεται ρητώς η αντιγραφή, αναπαραγωγή, διανομή, δημοσίευση και κυκλοφόρηση με οποιοδήποτε τρόπο του παρόντος Άρθρου (μέρος, τμήμα ή σύνολο αυτού)  χωρίς την έγγραφη συναίνεση-άδεια του υπογράφοντα και εκδότη και σε οποιοδήποτε άλλο δικτυακό τόπο συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών δικτύων, προσωπικών blog, ιστότοπους ομάδων, οργανώσεων, και πάσα ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED  |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΜΕΝU

a

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®
ALL RIGHTS RESERVED  | 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
DESIGN & DEVELOPMENT BRAINART®  WEB SOLUTIONS