• Ο τελευταίος νόμος ν.4039/2012 λοιπόν στο άρθρο 5, παράγραφος 3 ορίζει:

 

«Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό, β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρου γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».

 

Κάθε πολίτης, βάσει νόμου, έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ελεύθερα τους κοινόχρηστους χώρους. Νομοθεσία που απορρέει από το δικαίωμα της προσωπικότητας (άρθρο 57 του ΑΚ), κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να έχουμε μαζί το σκύλο μας στην παραλία  αρκεί να τον έχουμε δεμένο με το λουρί του  και να φροντίζουμε να μη χοροπηδάει στους γύρω μας ή να λερώνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις πετσέτες ή τα πράγματα τους και αν λερώσει να μαζέψουμε τις ακαθαρσίες τους.

 

Περαιτέρω με την εγκύκλιο Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ, η οποία επαναλαμβάνεται και στη νεότερη υπ.αριθμ. πρωτ. Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 σύμφωνα με την οποία «...Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση. Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται.

 

  • Το Συμπέρασμα και η Ουσία

Έτσι κάτω από αυτά τα δεδομένα και αφού ο Άρειος Πάγος είναι ανώτερο δικαστήριο προκύπτει ότι μπορούμε να κάνουμε μπάνιο με το σκύλο μας σε παραλία που δεν υπάρχει λουόμενος. Σε περίπτωση όμως που εμφανιστεί Θα πρέπει να τον απομακρύνουμε το σκύλο μας από τη Θάλασσα και όχι από την παραλία.

 

…Το παραπάνω το αντιγράψαμε από το φυλλάδιο με τις πληροφορίες του σεμιναρίου της σχολής μας «Διακοπές με τον σκύλο μου» και το έγραψε ο φίλος δικηγόρος και κυνόφιλος κος Τζώρτζης Ρούσσος.

 

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

 

Μοιράσου το άρθρο στα social media Facebook, Twitter, Google+

Απαγορεύεται ρητώς η αντιγραφή, αναπαραγωγή, διανομή, δημοσίευση και κυκλοφόρηση με οποιοδήποτε τρόπο του παρόντος Άρθρου (μέρος, τμήμα ή σύνολο αυτού)  χωρίς την έγγραφη συναίνεση-άδεια του υπογράφοντα και εκδότη και σε οποιοδήποτε άλλο δικτυακό τόπο συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών δικτύων, προσωπικών blog, ιστότοπους ομάδων, οργανώσεων, και πάσα ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED  |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®  |  ALL RIGHTS RESERVED
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΜΕΝU

a

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

COPYRIGHT © 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ®
ALL RIGHTS RESERVED  | 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ -  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
DESIGN & DEVELOPMENT BRAINART®  WEB SOLUTIONS